Planetree awards voor dertiende keer uitgereikt

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Kom naar de Dutch Health Week
Lees meer

Op 16 mei kon Planetree na twee jaar eindelijk weer een groot aantal zorgcollega’s fysiek ontvangen tijdens de Planetree Conferentie in Nieuwegein. Volgens traditie worden tijdens dit evenement de Plantree awards uitgereikt voor de meest mensgerichte initiatieven en personen in de zorg. 

De awards, verdeeld over drie categorieën (project, innovatie en persoon) werden voor de dertiende keer uitgereikt. Ze zijn bedoeld als stimulans voor zorgorganisaties en erkenning van mensen en teams die mensgerichte zorg op een bijzondere manier in de praktijk brengen.

Planetree Innovatie award 

In de categorie ‘Innovatie’ kwamen weer prachtige nieuwe initiatieven naar voren, allemaal ontwikkeld in samenspraak met cliënten. Een belangrijk punt volgens de vakjury, die de initiatieven ook beoordeelde op kwaliteit, empathie en partnerschap. Ook de publieksjury was erg onder de indruk van de verschillende initiatieven.

WVO Zorg werd uiteindelijk als winnaar gekozen. Met hun innovatie STIP-Stepped Care brengt WVO Zorg in kaart waar een cliënt gelukkig van wordt. Hierbij wordt niet alleen gevraagd naar activiteiten, maar ook breed naar voorkeuren op het gebied van welzijn.

De innovatieve manier van werken helpt de zorgmedewerkers om cliënten activiteiten en zorg aan te bieden die aansluiten bij de individuele voorkeuren. Het resultaat is indrukwekkend, zo zijn cliënten positiever, ervaren ze meer zingeving, is er veel minder onbegrepen gedrag en zijn er minder incidenten.

Planetree Project award 

De award voor het beste project ging dit jaar naar het Belgisch psychiatrisch ziekenhuis Asster met hun project de Doelzoeker. Dit initiatief is bedoeld voor patiënten die worden beperkt in hun kwaliteit van leven. Werken met de Doelzoeker helpt cliënten om hun wensen en doelen concreet te maken en zo hun leven een waardevolle invulling en meer kleur te geven.

Planetree Persoons award  

De Planetree Persoons award wordt elk jaar uitgereikt aan iemand die verbonden is aan één van de zorgorganisaties die als deelnemer aan Planetree verbonden is. Ook bij deze award wordt gekeken naar criteria als partnerschap, empathie, en kwaliteit. Ronald van Nordennen, specialist ouderengeneeskunde bij Groenhuysen, werd dit jaar gekroond tot winnaar.

Mensgerichte Zorg Persoons Award

Naast de Planetree Persoons award, reikt Plantree ook jaarlijks de Mensgerichte Zorg Persoons Award uit. Hiermee erkent Planetree mensen die zelf mensgericht zijn, maar ook de omstandigheden creëren voor anderen om dat te zijn.

De Mensgerichte Zorg Persoons award werd dit jaar bij grote uitzondering uitgereikt aan een groep in plaats van een individu; namelijk aan alle verzorgenden en verpleegkundigen. De keuze behoeft volgens de jury geen argumentatie gezien de enorme daadkracht en waarde die deze beroepsgroep tijdens de Coronapandemie heeft laten zien.

Rianne van Herwijnen-Evenblij, wijkverpleegkundige bij Rivas Zorggroep, nam de award symbolisch namens alle verzorgenden en verpleegkundigen in ontvangst.

Marita Bossers, directeur Planetree Nederland, is aanwezig tijdens de Dutch Health Week. Ze neemt op 14 juni om 12.00 uur deel aan het rondetafelgesprek over duurzaam oplossen van het personeelstekort in de zorg.

 

 

 

Deel

artikel
Coronavaccinatie: acceptatie bevorderen op mensgerichte manier
Lees meer
artikel
Naasten van cliënten in ouderenzorg: onze nieuwe collega’s
Lees meer
artikel
Sander de Hosson over palliatieve zorg: ‘Uitbehandeld bestaat niet’
Lees meer
artikel
Negen vragen aan Ruud Koolen, director Dutch Health Hub
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in