Zorgversterkers gaat personeelstekort in regio Utrecht aanpakken

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Escaperoom helpt zorgmedewerkers over technologiedrempel
Lees meer

De Gemeente Utrecht en werkgeversorganisatie Utrechtzorg gaan het personeelstekort in de zorg aanpakken. Ze lanceerden op 16 november de Zorgversterkers. Dit netwerkinitiatief gaat medewerkers in zorg en welzijn regionaal inzetten. De combinatie van oriëntatie, onderwijs en flexibel werkgeverschap moet gaan zorgen voor meer instroom en minder uitstroom.

Een van de kerngedachten van de Zorgversterkers is het regionaal werkgeverschap. In plaats van te werven en behouden voor de eigen organisatie, stellen deelnemende werkgevers het regionale belang voorop. De deelnemende organisaties gaan samenwerken om beschikbaar potentieel te ‘delen’. Dat geeft medewerkers de kans om voor verschillende organisaties te werken, terwijl de regionale zorgsector verzekerd is van goed personeel.

Wegwijs binnen de zorg

Zorgversterkers maakt zij-instromers, herintreders en zorgmedewerkers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging wegwijs binnen de zorg, zorgt voor een startplek en bijpassend onderwijs. Dat begint bij oriëntatie. Vervolgens komt er een flexibel en modulair onderwijsprogramma, waarna een baan volgt  met een contract op maat bij een zorgorganisatie.

Hierbij wordt er intersectoraal gekeken. Werkgevers buiten de zorg krijgen bij een reorganisatie hulp van de Zorgversterkers om medewerkers naar de zorg toe te leiden. Er wordt alles op alles gezet om grootschalig het onbenutte arbeidspotentieel in de regio in te zetten op een plek waar het op dit moment heel hard nodig is.

Bekwaam is bevoegd

Deze aanpak sluit aan op de ‘bekwaam is bevoegd’-gedachte. Het kijken naar skills en niet enkel naar diploma’s, zonder dat de kwaliteit van de zorg daardoor terugloopt. Medewerkers krijgen bovendien de kans om voor verschillende werkgevers te werken en zo te kijken waar ze het beste tot hun recht komen, onder begeleiding van een loopbaancoach.

Deelnemende  zorgorganisaties  zijn onder andere Reinaerde, UMC Utrecht, Careyn en Axioncontinu. Deelnemende onderwijsinstellingen zijn ROC Midden Nederland, Hogeschool Utrecht en MBO Utrecht.

 

Deel

artikel
BeBright, Movimento en Visiom slaan handen ineen
Lees meer
artikel
Wachtlijsten ggz: geef ernstige patiënten voorrang
Lees meer
artikel
VR en AR in de zorg: do’s en don’ts
Lees meer
artikel
Excursie over de beursvloer: inspiratie voor de ouderenzorg
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in