Symposium palliatieve zorg: eind goed, al goed?!

Op donderdagmiddag 16 juni vindt tijdens de Dutch Health Week het Symposium Palliatieve Zorg ‘Eind goed, al goed?!’ plaats. Sander de Hosson, Manu Keirse, Jannie Oskam, Marike de Meij en Mustafa Bulut gaan in op zorg in de stervensfase, rouwen, advance care planning en interculturele palliatieve zorg.

De dood is geen populair onderwerp in de spreekkamer. Maar toch moet de rauwe werkelijkheid op tafel komen. Want de dokter maakt niet iedereen beter, aldus longarts Sander de Hosson. Dat wil niet zeggen dat de zorg ophoudt. Zorgprofessionals kunnen de weg naar de dood verlichten en verzachten. “Niemand is ooit uitbehandeld.”

Weg naar dood verlichten

Carend en Dutch Health Hub organiseren op 16 juni tijdens de Dutch Health Week het symposium Palliatieve Zorg: eind goed, al goed?!  Bezoek eerst de beurzen en congressen van de Dutch Health Week en vergaar van 13.30 tot 16.30 een schat aan informatie over palliatieve zorg om het gesprek niet langer uit de weg te gaan. En zo de kwaliteit van leven en sterven bij patiënten met een ongeneeslijke ziekte te verbeteren.

Voor wie?

Het symposium is geschikt voor iedere zorgprofessional die werkzaam is met palliatieve zorg. Denk hierbij aan artsen, verpleegkundigen, ziekenhuizen, thuiszorginstellingen, ouderenzorginstellingen, geestelijk verzorgers en verpleegkundig specialisten.

  • Programma
    13.30 – 14.00 uur
    Marike de Meij
    Advance Care Planning (ACP)

    Patiënten en hun naasten die te maken krijgen met een ongeneeslijke ziekte, komen vaak van het ene op het andere moment terecht in een emotionele achtbaan. Binnen hun zoektocht naar houvast over de toekomst, spelen zorgverleners een cruciale rol. Marike de Meij vertelt over pro-actieve zorgplanning/advance care planning. Dat doet ze vanuit haar positie als huisarts die in de tweedelijn werkt. Wie kan het beste de regie nemen tijdens deze fase? Hoe kunnen we de overdracht en communicatie stroomlijnen? Wat zijn de valkuilen? En hoe voer je zo goed mogelijk een gesprek over wensen en behoeften van de patiënt enerzijds en de grenzen van de geneeskunde anderzijds?

    Marike de Meij

    14.00– 14.30 uur
    Mustafa Bulut
    Interculturele palliatieve zorg

    Mustafa Bulut vertelt op pakkende en informatieve wijze hoe mensen met een islamitische achtergrond omgaan met een niet te genezen ziekte. Hij besteedt kort aandacht aan theoretische modellen en geeft heel veel praktische voorbeelden. Moet je als zorgprofessional iets doen waar je eigenlijk niet achterstaat. En omgekeerd: moet de patiënt en zijn familie maar klakkeloos accepteren wat jij als westerse zorgprofessional normaal vindt? Op al deze vragen geeft Mustafa een eerlijk antwoord.

    Mustafa Bulut

    14.30-15.00 uur
    Jannie Oskam
    Palliatieve zorg: het patiëntperspectief

    Hoe is om te leven met de dood in je schoenen? Wat kan palliatieve zorg daar precies betekenen? Jannie Oskam heeft uitgezaaide borstkanker en is ongeneeslijk ziek. Ze schreef daar een prachtig boek over: Tussenland.

    Jannie Oskam

    15.00 - 15.15 uur
    Manu Keirse
    Koffie- en theepauze

    Manu Keirse

    15.15 - 16.00 uur
    Sander de Hosson
    Helpen bij verlies en verdriet

    Chronische rouw, rouwen om een kind met een beperking of chronisch rouwen om een verlies van een geliefde of kind. Het gaat nooit over, want iedere mijlpaal die je kind niet haalt, haalt jou weer onderuit en dompelt je weer onder in rouw. Raakt een mens het verdriet over een overleden dierbare ooit kwijt? “Nee”, zegt Manu Keirse. "Maar dat hoeft ook niet. Ik spreek tegenwoordig over 'verlies overleven' in plaats van 'verwerken'. Keirse gaat in dit webinar in op de omgang met verlies en verdriet. En op de rol die zorgverleners hebben in het proces dat mensen die een dergelijk verdriet ondergaan. Een voordracht vol pakkende verhalen, maar ook met gebrek aan antwoorden, omdat die er bij verlies vaak helemaal niet zijn.

    Sander de Hosson

    16.00 - 16.30 uur
    Manu Keirse
    Zorg in de Stervensfase

    Goede zorg in de stervensfase behelst niet alleen medicamenteuze interventies (zoals morfine of palliatieve sedatie), maar zeker ook niet-medicamenteuze mogelijkheden. Longarts Sander de Hosson betoogt dat het ‘er zijn’ daarvan de allerbelangrijkste is. Hij geeft een overzicht van al deze mogelijkheden en onmogelijkheden van zorgverleners, naasten en maatschappij met als doel om de beste kwaliteit van sterven te bewerkstelligen.

    Manu Keirse

  • Sprekers
    Sander de Hosson

    Longarts

    Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en auteur van vele columns over palliatieve zorg die gebundeld zijn in de bestseller ‘Slotcouplet’. In het najaar verschijnt het nieuwe boek ‘Leven toevoegen aan de dagen’, over een zoektocht naar de beste kwaliteit van leven en sterven voor patiënten met een ongeneeslijke ziekte.

    Manu Keirse

    Hoogleraar rouwverwerking aan de Katholieke Universiteit Leuven,

    Veelgevraagd spreker en auteur van vele boeken over dit onderwerp. Een absolute must see voor zorgverleners die te maken krijgen met verlies, maar eigenlijk voor iedereen.

    Marike de Meij

    Huisarts en palliatief arts in het OLVG in Amsterdam

    Mustafa Bulut

    Geestelijk verzorger in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg en docent bij OBIZ (Opleidingsbureau Interculturele Zorg)

    Jannie Oskam

    Jannie Oskam (1954) brengt als mee- en tegendenker het perspectief van patiënten gevraagd en ongevraagd onder de aandacht. Ze treedt op als spreker en gastdocent. Jannie studeerde sociale wetenschappen en heeft dertig jaar werkervaring in de zorg. In 2015 verloor ze door borstkanker haar baan als organisatieadviseur. Vier jaar later bleek haar borstkanker uitgezaaid. In haar boek: ‘Tussenland. Over leven met de dood in je schoenen’ (2021) verweeft ze haar ervaringen met de verhalen van zes medereizigers, zes professionals en diverse experts. Zo ontstaat een rijkgeschakeerd beeld van het leven met een aangezegde dood en van het nut en de noodzaak van palliatieve zorg.

  • Praktische informatie

    Het symposium vindt plaats in Supernova. Het adres van de locatie is: Jaarbeursplein 1 3521AL UTRECHT.

    Kom je met de auto? Je kunt goed parkeren bij de Jaarbeurs. De dichtstbijzijnde parkeerterreinen zijn Jaarbeurs P1 en P3. Deze parkeerterreinen liggen vlakbij de ingang van de hallen. Navigatieadressen: Jaarbeurs P1: Graadt van Roggenweg 400, Utrecht | Jaarbeurs P3: Van Zijstweg 21, Utrecht.

    Kom je met de trein? Loop station Utrecht Centraal uit richting Jaarbeursplein. Volg de borden van Jaarbeurs en Dutch Health Week. De ingang van de hallen ligt op +/- 7 minuten lopen vanaf het station.

Deel

Gerelateerd

event
Congres Zorgevaluatie
Lees meer
event
ICHOM 2024
Lees meer
event
Missie Mentaal: landelijk congres Mentale Gezondheid
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in