Digitale generatie aan het woord tijdens Zorg & ICT

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren
Lees meer

Digitalisering van de zorg wordt te veel gedreven door het denken in technologie en systemen. Niet techniek, maar menselijke noden en waarden zouden in dit proces centraal moeten staan. Dat geloven Ludovic Ampe, Deborah Maufi en Gabriëlle Speijer. Als exponenten van de digitale generatie verzorgen zij op 4 november het slotakkoord van de Zorg & ICT Beurs.

Hoewel ondernemer Ludovic Ampe, kenniswerker Deborah Maufi en arts Gabriëlle Speijer ieder vanuit een eigen professionele invalshoek naar digitalisering kijken, vinden ze elkaar op het punt van de menselijke dimensie. Deze blijft naar hun idee nu niet zelden onderbelicht.

“Laten we met technologie gezondheidszorg weer menselijk maken”, zegt Ampe, die als oprichter van het digitale platform voor neurologische zorg Neuroventis dit jaar een plekje kreeg in de Forbes Under 30.

MedMij en Snomed

“Wat ik geregeld mis, is de C in ICT”, stelt Speijer. “Dat is de C van communicatie. Digitale zorg begint altijd bij menselijke noden, waren en communicatie.”
Speijer is als radiotherapeut-oncoloog werkzaam in het Haga Ziekenhuis. Daarnaast ondersteunt ze met haar bedrijf CatalyzIT bestuurders en zorgprofessionals bij de effectieve inzet en inrichting van ICT. Ook zet ze zich binnen beroepsvereniging FMS in voor digitalidering en is ze betrokken bij samenwerkingsprojecten zoals Thuisarts.nl, MedMij en Snomed. In 2019 werd ze onderscheiden als HIMSS Future 50 International HealthIT leader: één van de wereldwijde voortrekkers van digitale zorginnovatie.

Gelijke toegang tot zorg

Voor Maufi is digitalisering naar menselijke maat onlosmakelijk verbonden met gelijke toegang tot de zorg. Door haar werk als arts in haar geboorteland Tanzania weet ze uit eigen ervaring wat een ongelijke verdeling van zorg, informatie en vaardigheden betekent.

“Zorg IT biedt kansen op een gelijkwaardiger toegang tot de zorg, maar het kan juist ook de kloof vergroten”, constateert Maufi. “Artificial intelligence en big data lijken momenteel vooral aan het laatste bij te dragen.”

Maufi is momenteel werkzaam als projectmanager Medical Education bij de European Hematology Association (EHA). Ook is ze lid van de Global Health Equity Network Advisory Taskforce- HIMSS. Dit jaar is ze opgenomen in de HIMSS Future50 Global Clinical Leader 2021.

Met als titel ‘De zorg van de toekomst volgens de digitale generatie’ voeren Ampe, Maufi en Speijer op donderdag 4 november van 15.00 tot 15.45 een ronde tafelgesprek. Moderator is Philip van de Poel, senior redacteur van de Dutch Health Hub. Dit is slechts een van de vele kennissessies tijdens de drie beursdagen.

Meer sprekers op Zorg & ICT

Kom naar de beurs

Registreer je nu gratis, maak vervolgens een selectie uit de vele gratis kennissessies en kom volgende week naar Jaarbeurs voor drie dagen vol kennis, netwerken en innovaties.

 

Deel

artikel
Thebe verdubbelt gebruik bewezen effectieve techniek
Lees meer
artikel
Ziekenhuizen storten zich massaal op AI
Lees meer
artikel
Cyberafpersing in de zorg laat ‘alarmerende stijging’ zien
Lees meer
artikel
Zorg zoekt naarstig naar vangrails voor AI
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in